Bejelentkezés:


"Amíg valaki meg nem szeret egy állatot, addig lelkének egy része még szunnyadozik!" - Anatole France

A macskák ivari működése és az ivartalanítás

 

A macskák ivari működése, és az ivartalanítás

 

A macskák szezonálisan ivarzó állatok. Ez azt jelenti, hogy márciustól októberig ivarzanak, a vemhesség és álvemhesség időszakán kívül 2-3 hetente. Mesterséges megvilágítás esetén – pl. lakásban tartva – egész évben ciklusban lehetnek. A macska 6-9 hónapos korra válik ivaréretté. Az ivarérést befolyásolja a megvilágítás időtartama, a fajta és a testtömeg. Az egyes rövid szőrű fajták (Sziámi, Burma) ettől korábban, akár 3-4 hónapos korra, a lakásban tartott egyedek és egyes hosszú szőrű fajták később, akár 18 hónapos korra válnak ivaréretté. A pubertáshoz (ivarérettség) szükséges testtömeg 2,3-2,5 kg.  Az optimális tenyészidő 1,5-7 éves kor között van.


          Az ivarzás jellegzetes tünetei a hangos nyávogás, a hempergés, a hátsó testfél emelése és a "taposás". Ezek a tünetek sokszor elviselhetetlenek a tulajdonosok számára lakásban tartott cicák esetén. Leggyakrabban ilyenkor fordulnak a tulajdonosok az állatorvoshoz. Az ivarzás után következő időszak a vemhesség (időtartama 60-63 nap) vagy álvemhesség. A macska is lehet álvemhes, amennyiben herélt kandúrral párzott. Kandúr macskákban ugyanis a párzási-reflex örökre megmarad, a párzó képesség a heréléssel nem vész el! Az álvemhesség időszaka rövidebb a vemhességnél. A macska ellés után, akár a szoptatás alatt is képes újratermékenyülni, melynek eredményeképp megállíthatatlan növekedésbe kezd egy szabadon tartott macskapopuláció. A túlszaporodás megakadályozása a második leggyakoribb oka az ivartalanításnak. Emellett az ivartalanítás macskákban is csökkenti a később kialakuló szaporodásbiológiai megbetegedések (pyometra, daganatos betegségek, stb.) kockázatát.


        Ősztől a következő tavaszig egy ún. nyugalmi szakasz következik, amikor gyakorlatilag nincs  hormonális működés.


        A kandúrok jellegzetes ivari viselkedése a "jelölés". A kandúr macska vizelete erős ivari szagú, ezért a lakásban tartott egyedek szinte mindegyikét ivartalanítani szükséges. A kijáró, szabadban tartott kandúrok állandó hatalmi harcot vívnak egymással, illetve elcsavarognak, ezért gyakori látogatói az állatorvosi rendelőknek (tályogok, harapások, sebek testszerte), illetve a verekedéssel és párzással egy sor gyógyíthatatlan betegséget is összeszednek ( Macska AIDS,  macska Leukózis, stb.). Ezek egy része ellen létezik, másik része ellen sajnos nincs védőoltás. Ezen kívül az elkóborló, autó által elütött macskák nagy része nem ivartalanított kandúr. Ha azt szeretnénk, hogy cicánk hosszú életű és egészséges legyen, mindenképp fontolóra kell venni az ivartalanítást, mind a nőstények, mind a hím példányok esetén.

 

          Az ivartalanítás ajánlott időpontja kb. 6-8 hónapos korra tehető, mindkét nem esetén. A kandúrok herélése rövid pár perces beavatkozás, azonban a műtét steril körülményeinek meg teremtése és a műtét utáni ébredés megfigyelése, egy rövidebb műtéti beavatkozás esetén is ugyanolyan kiemelt fontosságú. A herélési sebbe varrat nem kerül, így varratszedésre nem kell hozni a cicát. A nőstény macskák ivartalanítása egy hasűri műtét, hasonlóan a kutyák ivartalanításához. A hasfalon egy kb 4-5 cm hosszú sebet ejtünk, ezen át távolítjuk el a petefészkeket, egyes esetben a méhet is. Rendelőnkben nagy hangsúlyt fektetünk a biztonságos altatásra, ezért bármilyen narkózishoz vénakanült és a beavatkozás alatti infúziós kezelést biztosítunk. Az altatás során ugyanis romlik a vesékben a vérátáramlás, így minden egyes infúziós kezelés nélküli altatás hozzájárul kedvenceink később kialakuló veseelégtelenségéhez. A műtét után 10-14 nap múlva kerül sor a varratszedésre.Dr. Oppe Nikoletta

kisállatgyógyász szakállatorvos

egzotikus-állat szakállatorvos


Viavet Állatgyógyászati Centrum

Biatorbágy, Csodaszarvas u. 7.

www.allatorvosom.hu